10 کاری که افراد خودآگاه انجام می دهند


آیا از نحوه رفتارتون با بقیه آگاه هستین؟

آیا به این موضوع فکر می کنین و سعی در بهبودش دارین؟

خودآگاهی یعنی آگاه بودن از احساسات، افکار و رفتارها. افراد خودآگاه می دونن که چه نقشی رو در محیط پیرامونشون بازی می کنن امّا بعضی وقتا برگشتن به عقب و دیدن این که با خودمون و بقیه چطور ارتباطی داریم کار سختیه.

امروز می خوایم راجع به 10 تا کاری که فقط افراد خوداگاه انجام میدن صحبت کنیم.

  • کلماتتون رو هوشمندانه انتخاب می کنین: حتماً این جمله رو که قبل از حرف زدن فکر کن رو شنیدین. این یعنی کلمات رو هوشمندانه انتخاب کنیم و بدونیم که چه حرفی رو کجا بزنیم. این به این معنی نیست که در مورد تک تک کلمات وسواس به خرج بدیم یا هر چی اومد تو سرمون رو به زبون بیاریم فقط باید حواسمون باشه که چی داریم میگیم. خودآگاهی یعنی اینکه هوشمندانه حرف بزنین جوری که منظورتون رو دقیق بیان کنه که این موضوع باعث میشه روابط بهتری با دیگران داشته باشیم و مشکلی برامون پیش نیاد.

  • از افکار و ایده های جدید نمی ترسین: آیا عقاید و افکار بقیه رو بدون بررسی ندیده می گیرین؟ خودآگاهی یعنی حرف ها و افکار بقیه رو مشتاقانه بشنوین. شنیدن نظرات دیگران باعث میشه بتونین نظرات خودتون رو بهتر توضیح بدین، از اون ها حمایت کنین یا راجع بهشون بازخورد بگیرین. هم چنین باعث میشه نظرات دیگران و دیدگاهشون رو بهتر درک کنین.
  • زمانتون رو به خوبی مدیریت می کنین: آیا شده تا حالا کارهایی که باید انجام بدین رو به تعویق بندازین؟ مدیریت زمان کار راحتی نیست ولی چیزیه که برای موفقیت حتما بهش نیاز دارین. افراد خودآگاه نقاط ضعف و قوتشون رو به خوبی میشناسن در نتیجه می دونن که چقدر زمان نیاز دارن تا یه کاری رو انجام بدن. خودآگاهی باعث میشه اولویت بندی و مدیریت زمان بهتری برای کارهامون داشته باشیم.
  • یادداشت می نویسین: آیا تا حالا نوشتن درباره افکار و احساساتتون رو امتحان کردین؟ تحقیقات نشون داده نوشتن راجع به اون ها استرس رو کاهش می ده و دلایل داشتن احساسات ناخوشایند رو مشخص می کنه. خیلی وقت ها احساس ها و افکاری داریم که در میون گذاشتنشون با بقیه سخته ولی نوشتن باعث میشه ذهنتون رو بهتر ببینین و از احساسات ناخوشایند تا حدی خلاص بشین.
  • تمرین می کنین که صبور باشین: آیا یه چیزی مثل گیر کردن تو ترافیک باعث میشه از کوره در برین؟ یا وقتی که باید صبور باشین به جاش یه تصمیم یهویی می گیرین؟ صبر کردن بدون خشم و عصبانیت یک توانایی مهمه که باید پرورشش بدیم. این باعث میشه از وضعیت ذهنمون بیشتر آگاه باشیم و احساساتمون رو بشناسیم و در نتیجه جلوی تصمیم های احساسی و غیر معقول رو بگیریم.
  • با دیگران همدلی می کنین: آیا با اطرافیانتون درباره مشکلاتشون حرف می زنین و باهاشون همدلی می کنین؟ خودآگاهی فقط به معنی درک کردن خودمون نیست بلکه در مورد اینکه رفتار ما چطور بقیه آدما رو تحت تاثیر قرار می ده هم هست. همدلی برای خودآگاه بودن لازمه چون کمک می کنه ارتباطات اجتماعی قوی تری بسازیم و مهربانی و شفقت ما نسبت به بقیه افزایش پیدا کنه.
  • شکستتون رو قبول می کنین: آیا وقتی لازم باشه، به خاطر اشتباهتون عذرخواهی می کنین؟ افراد خودآگاه از شکست هاشون برای رشد و پیشرفت درس می گیرن. اگه برای شکست هاتون یا افکار و احساساتتون دلیل تراشی کنین فقط نشون دهنده ی اینه که نقاط ضعف و قوت خودتون رو نمی شناسین. خودآگاه بودن یعنی شما محدودیت هایی که در مورد توانایی هاتون دارین رو تشخیص میدین و می تونین راه هایی برای بهبودش پیدا کنین.
  • آدم متواضعی هستین: بعضی از آدم ها در مورد توانایی هاشون با دیگران صادق نیستن. اما افراد خودآگاه از ضعف و قوت هاشون باخبرن و در موردشون اغراق نمی کنن. تواضع موضوع مهمیه چون باعث میشه خودتون رو کنترل کنین و توانایی هاتون رو بهبود ببخشین.
  • از دیگران تقاضای بازخورد می کنین: آیا از نشون دادن کارهاتون به دیگران می ترسین یا از استاد یا دوستانتون می خواین که برای بهتر شدن کارِتون نظرشون رو بگن؟ این درخواست بازخورد می تونه در مورد کار یا حتی شخصیتتون باشه. افراد خودآگاه از فیدبک گرفتن استقبال می کنن. اون ها با سوال پرسیدن به دنبال گرفتن بازخوردهای مفید هستن تا بتونن به آدم بهتری تبدیل بشن.

  • با خودتون حرف می زنین: آیا در طول انجام یک کار با خودتون حرف می زنین؟ بر اساس تحقیقات، به کلام در آوردن افکار اون ها رو ملموس تر می کنه و باعث میشه بهتر تو حافظه ثبت بشن. علاوه بر این، روانشناس ها معتقدن حرف زدن با خودمون با صدای بلند می تونه باعث بشه تو شرایط سخت، تصمیم های بهتری بگیریم. پس افراد خودآگاه بهتر می تونن کارهاشون رو مدیریت کنن و تصمیمات بهتری می گیرن و کمتر چیزی رو یادشون میره چون با خودشون حرف می زنن! البته که باید حواسمون باشه که کجا و توی چه شرایطی داریم با خودمون حرف می زنیم!

عرفان چیتگر ، روانشناس

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *